ArduCam 64MP

ArduCam 64MP

raspberry camera fotografie

Hier de resultaten van mijn eerste testshots met mijn camera gebouwd van een Raspberry Pi en de ArduCam 64MP sensor. Lees verder.

Om te beginnen zijn dit onbewerkte JPG files indrukwekkende 9152x6944 groot. Dit is de maximale resolutie en lagere resoluties kunnen om vee redenen betere resultaten geven. Niet te min was ik aangenaam verrast van de kwaliteit die de sensor levert. Ik vermoed dat hier na een leercurve goede resultaten mee te behalen zijn.

Een van de eerste problemen lijkt de snelheid te zijn. Anders dan bij een DSLR camera wordt de sensor regel voor regel afgelezen. Daar is tijd voor nodig. Dat betekend dat een handshot een probleem kan zijn. Een statief is aan te raden. Ook bewegende objecten zijn daarmee een probleem.

Ik zie in de eerste afbeelding bij de flat rechts duidelijke banding. Ik denk dat dat ook door de manier van sensor uitlezen komt.

Afbeelding 2 laat zien wat de beperkingen van de autofocus zijn. Ik zie problemen met DOF waardoor sommige stukken wazig zijn. Ik ga ervan uit dat dit in latere software bijgewerkt wordt. Misschien krijgen we dan zelfs macro mogelijkheid. afbeelding 14 en 15 geven die beperking nog duidelijker weer.

In afbeelding 3 komt weer ruime hoeveelheid banding terug en lichtmeeting laat duidelijk ook nog te wensen over.

In afbeelding 6 laat de autofucus het helemaal afweten.

Afbeelding 8 had zo mooi kunnen zijn. Na wat bewerkingen dan toch nog:

Bewrkt

Afbeelding 12 laat een heel bijzonder probleem zien. Het zonlicht dat een refractie in de lens veroorzaakt.

Zover even de problemen die ik tegen kom.

  • banding (opgelost)
  • white balance (opgelost)
  • refractie (hardware probleem)
  • DOF (opgelost)

Ik ga de banding even met ArduCam opnemen. Ongetwijfeld zullen ze USB stick de schuld geven dus ik ga nog even een paar met een ramdisk schieten om de snelheid bottleneck van het opslagmedium uit te schakelen.

Natuurlijk blijft dit een eerste test met de standaard cmdline opdracht:

libcamera-still --autofocus --timestamp

Er is ongetwijfeld meer eer te behalen met aangepast commandos. Maar dit was een eerste testrun en geeft mooi aan waar je tegen aanloopt.

Banding probleem schijnt opgelost door '--denoise cdn_off' aan de cmd-line toe te voegen. white balance opgelost met --ev 0.5 lichter -0.5 donkerder DOF probleem kan opgelost worden met manuele AF

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Add a comment

Previous Post Next Post