Mastodon

Mastodon

socialmedia

Ik ben Twitter vreselijk zat als micro blogging platform. Het gaat nergens meer over. Boeren vlaggen en burgeroorlog. Doe ff normaal. Ik moet wat anders gaan doen. Lees verder.

Ik had inmiddels al het een en ander over Mastodon gehoord. In het verleden heb ik meer gefedereerde platformen als Diaspora geprobeerd maar die waren allemaal vrij primitief. Daarom was het een verrassing te ontdekken dat Mastodon een volwassen gefedereerd systeem is dat Twitter echt wel aankan.

Een van de belangrijkste dingen vind ik daarbij de moderatie. Iedere server bepaald zelf wat het modereren wil en hoe daarmee om te gaan. Dit zorgt ervoor dat er een rustige omgeving ontstaat waar het weer om inhoud gaat.

Mastodon is een gefedereerd systeem. Dat houdt in dat er meerdere servers zijn (je kunt er zelf een draaien) die omderling de berichten uitwisselen. De berichten worden dus van je lokale server gepropageert.

Deze infrastructuur is natuurlijk ook een stuk milieu bewuster dan Twitter. Geen grote stroom vretende datacentra. In principe kun je de server op een Raspberry Pi draaien. Energie zuiniger gaat niet meer.

Verder is Mastodon in alle opzichten gelijk aan Twitter. Je hebt daarbij wel grotere berichten a 500 tekens. Een downside is de opslag van bestanden zoals filmpjes en fotos. die worden namelijk lokaal opgeslagen en belasten dus de server.

Het zal even duren voor ik weer een leuke TL heb ophebouwd.Maar voorlopig ben ik al blij verschoond te zijn van de haat en de reclame waar Twitter vol van is.

Add a comment

Previous Post Next Post